PRACA ORYGINALNA
ZASTOSOWANIE INDEKSU FÄRE-PRIMONTA DO POMIARU ZMIAN PRODUKTYWNOŚCI CAŁKOWITEJ GOSPODARSTW MLECZNYCH
Więcej
Ukryj
Data nadesłania: 31-03-2021
Data ostatniej recenzji: 28-04-2021
Data akceptacji: 23-06-2021
Data publikacji: 23-09-2021
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;368(3):141-159
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem badań była ocena zmian (w ujęciu dynamicznym w latach 2008-2017)
produktywności gospodarstw rolnych specjalizujących się w produkcji mleka,
której dokonano stosując zagregowany indeks produktywności całkowitej Färe-
-Primonta. Indeks zmian produktywności całkowitej został zdekomponowany na
indeks zmian efektywności i indeks zmian technologicznych. Badania wykonano
na panelu danych liczących 730 gospodarstw rocznie. Dane do badań pozyskano
z Polskiego FADN. W badaniach przyjęto model gospodarstwa mlecznego, który
składał się z 1 efektu (Y) i 9 (X) nakładów. Przyjęty do obliczeń model gospodarstwa
mlecznego był ukierunkowany na minimalizację nakładów, przy założeniu
zmiennych efektów skali (VRS).
W latach 2008-2017 indeks zmian produktywności całkowitej Färe-Primonta
zmniejszył się o 28% (0,720). Na wielkość zmian indeksu produktywności
(dTFP) wpłynął wzrost o 21,6% (1,216) zmian technologicznych (dMP) oraz
spadek o 40,8% (0,592) zmian efektywności (dTFPE). Wyniki badań wskazują,
że głównym źródłem produktywności w Polsce był postęp technologiczny,
natomiast zmiany efektywności wpływały na zmniejszenie indeksu zmian produktywności
całkowitej Färe-Primonta. Zmiany indeksu produktywności całkowitej
Färe-Primonta są tym większe, im większa była: wielkość ekonomiczna
gospodarstwa, wielkość stada krów, powierzchnia użytków rolnych, nakłady siły
roboczej (AWU) i wydajność mleczna krów.