PRACA ORYGINALNA
WRAŻLIWOŚĆ CEN NA ŚWIATOWYM RYNKU PSZENICY
 
Więcej
Ukryj
1
Institute of Agricultural and Food Economics National Research Institute
 
 
Data nadesłania: 26-07-2023
 
 
Data ostatniej recenzji: 11-04-2024
 
 
Data akceptacji: 08-07-2024
 
 
Data publikacji: 27-09-2024
 
 
Autor do korespondencji
Wiesław Łopaciuk   

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2024;380(3):66-89
 
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
Q02
Q11
O13
 
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
W artykule odniesiono się do kwestii wrażliwości cen na światowym rynku pszenicy, rozumianej jako stosunek zmiany poziomu ceny do zmiany wielkości zbiorów i zapasów (zmiennych podaży). Wrażliwość cen zbadano na podstawie podejścia modelowego, odnosząc do całego rynku i do krajów eksporterskich oraz importerskich. Dla uchwycenia istoty tej wrażliwości przyjęto upraszczające założenie o popycie jako zmiennej danej z góry. Wyniki przeprowadzonego badania wskazują, że przy dużych amplitudach zarówno zmian wielkości zbiorów i zapasów, jak i poziomów cen wrażliwość cen, tj. ich procentowa reakcja na jednoprocentową zmianę zbiorów i zapasów, jest jednak stosunkowo niewielka, przy czym tak ujęta wrażliwość jest większa dla zbiorów niż zapasów. W badaniu ważne jest przedstawienie ogólnych tendencji odnośnie do współczynnika wrażliwości cenowej. Okres analizy empirycznej obejmuje prawie 60 lat. Zdefiniowanie tego zagadnienia ma zarówno znaczenie poznawcze, jak i utylitarne, w szczególności dla metod predykcji oraz prognozowania sytuacji rynkowej i dla polityki rolnej. Jest to też aktualnie ważna kwestia w polityce.
Journals System - logo
Scroll to top