PRACA ORYGINALNA
WPŁYW WIELKOŚCI SKALI NA OPŁACALNOŚĆ PRODUKCJI MLEKA KROWIEGO
 
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
 
 
Data nadesłania: 14-11-2019
 
 
Data ostatniej recenzji: 19-12-2019
 
 
Data akceptacji: 03-02-2020
 
 
Data publikacji: 16-03-2020
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;362(1):60-82
 
Artykuł (PDF)
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Tematyka opłacalności produkcji rolnej jest często poruszana w ramach zagadnień ekonomiki rolnictwa. W opracowaniu pokazano zróżnicowanie opłacalności produkcji mleka w zależności od wielkości stada krów oraz zidentyfikowano główne czynniki determinujące korzystne wyniki ekonomiczne. Badania przeprowadzono w gospodarstwach towarowych, które pogrupowano według skali produkcji, kryterium skali była liczba krów mlecznych w stadzie. Wydzielono trzy przedziały skali, tzn. małą, średnią i dużą. Do analizy wykorzystano dane z 2014 i 2017 roku. Zbadano efektywność żywienia krów w wydzielonych grupach gospodarstw oraz techniczną i ekonomiczną efektywność produkcji mleka. Ocenie poddano pełne koszty produkcji mleka (tj. koszty ekonomiczne) oraz obliczono dochód z działalności z tytułu zarządzania. Wyniki analiz pokazują, że wraz ze wzrostem liczby krów w stadzie zwiększała się ich mleczność i cena mleka. Gospodarstwa charakteryzujące się dużą liczbą krów w stadzie ponosiły najniższe pełne koszty produkcji mleka, a jednocześnie uzyskały najwyższy dochód z tytułu zarządzania liczony na 1 krowę oraz na 1 litr mleka. Miarą oceny ekonomicznej efektywności produkcji mleka był wskaźnik opłacalności (relacja przychodów do kosztów ekonomicznych), najwyższy odnotowano przy produkcji mleka na dużą skalę, przy małej skali wskaźnik ten nie przekroczył progu opłacalności.
Journals System - logo
Scroll to top