PRACA ORYGINALNA
WPŁYW PANDEMII COVID-19 NA ROLNICTWO W KRAJACH GRUPY WYSZEHRADZKIEJ – WYNIKI ANALIZY EMPIRYCZNO-EKONOMETRYCZNEJ
Więcej
Ukryj
1
West Pomeranian University of Technology
Zaznaczeni autorzy mieli równy wkład w przygotowanie tego artykułu
Data nadesłania: 22-07-2024
Data ostatniej recenzji: 15-09-2024
Data akceptacji: 09-12-2024
Data publikacji: 23-12-2024
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2024;381(4):96-127
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem pracy była ocena wpływu bezpośrednich i pośrednich skutków pandemii COVID-19 na produkcję
rolną w krajach Grupy Wyszehradzkiej. W badaniu wykorzystano miesięczne dane za lata 2005–2022. Na podstawie analizy literatury zidentyfikowano kluczowe zmienne wpływające na produkcję rolną,
które zostały zakłócone przez pandemię. W drugim etapie zastosowano model FGLS, aby ustalić relacje
przyczynowo-skutkowe między badanymi zmiennymi a produkcją w rolnictwie. Następnie użyto modelu
ARIMA, aby określić różnicę między oczekiwaną a faktyczną wartością produkcji w czasie pandemii.
Wyniki wskazują, że zmienne, takie jak wydatki na spożycie końcowe gospodarstw domowych, eksport
i import produktów rolnych oraz inflacja, mają istotny wpływ na wielkość produkcji w rolnictwie.
Jednocześnie zakłócenia w tych obszarach wywarły negatywny wpływ na ten sektor. Analiza wskazuje,
że pandemia, a w szczególności polityka lockdownu, doprowadziła do trwałej utraty produkcji rolnej
w badanych krajach na poziomie 4,5%. Kolejnym istotnym skutkiem pandemii była wysoka inflacja,
która wykazuje nieliniowy wpływ na produkcję rolną. Wyniki badań sugerują, że w przypadku podobnych
zakłóceń społeczno-gospodarczych decydenci polityczni powinni wspierać wewnętrzną konsumpcję
produktów rolnych oraz prowadzić politykę zapewniającą stabilność cen.