PRACA ORYGINALNA
UWARUNKOWANIA KOOPERENCJI GOSPODARSTW ROLNYCH W SEKTORZE ROLNO-ŻYWNOŚCIOWYM NA PRZYKŁADZIE WOJEWÓDZTWA WARMIŃSKO-MAZURSKIEGO
Więcej
Ukryj
1
University of Warmia and Mazury in Olsztyn
Data nadesłania: 05-12-2022
Data ostatniej recenzji: 13-12-2022
Data akceptacji: 13-03-2023
Data publikacji: 30-03-2023
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2023;374(1):85-102
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem opracowania była identyfikacja najważniejszych uwarunkowań kooperencji gospodarstw rolnych
w sektorze rolno-żywnościowym na przykładzie województwa warmińsko-mazurskiego. Badania z wykorzystaniem
kwestionariusza ankiety zostały przeprowadzone w 2021 r. na próbie badawczej, która
liczyła 155 podmiotów (największy w niej udział miały gospodarstwa rolnicze, jednostki samorządu
gospodarczego, związki branżowe, przedsiębiorstwa przetwórcze oraz agencje rządowe zajmujące się
problematyką gospodarki żywnościowej i rozwojem obszarów wiejskich). Wyniki badań wskazują, że
respondenci mieli świadomość potencjalnych korzyści wynikających z kooperencji – wskazywali przede
wszystkim na szanse zwiększania sprzedaży, obniżenia kosztów oraz uzyskania większej siły przetargowej
w relacjach z dostawcami i odbiorcami. Określając podstawowe bariery rozwoju kooperencji w sektorze
rolno-żywnościowym, badani wskazywali przede wszystkim niską świadomość części środowiska biznesowego,
niechęć do współpracy firm między sobą oraz brak modeli rozwoju kooperencji. W wymiarze
instytucjonalnym szczególną rolę w implementacji kooperencji należy przypisywać podmiotom doradczym,
samorządowi gospodarczemu, związkom branżowym oraz instytucjom naukowym. Uwarunkowania rozwoju
kooperencji gospodarstw rolnych w województwie warmińsko-mazurskim obejmują nie tylko endogeniczne,
ale przede wszystkim egzogeniczne czynniki kształtujące możliwości większego zaangażowania
badanych podmiotów we współpracę strategiczną w sektorze rolno-żywnościowym. Wywnioskowano, że
luka kooperencyjna gospodarstw rolniczych może być znacząco ograniczona przez większe zaangażowanie
w procesy integracyjne m.in. przemysłu spożywczego. Bardzo istotne pozostaje również inspirowanie
działań integracyjnych przez instytucje regulacyjne związane z rozwojem gospodarczym regionu.