PRACA ORYGINALNA
ZIELONY ŁAD – W KIERUNKU ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO CZY EKOLOGIZACJI ROLNICTWA?
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Data nadesłania: 05-02-2021
Data ostatniej recenzji: 10-03-2021
Data akceptacji: 06-04-2021
Data publikacji: 23-09-2021
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;368(3):29-54
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem badań prezentowanych w artykule jest ocena gospodarczych i społecznych
skutków zwiększenia powierzchni użytków rolnych (UR) w użytkowaniu
gospodarstw ekologicznych w Polsce. Zwiększenie udziału gospodarstw
ekologicznych w UR mogłoby spowodować zmniejszenie poziomu produkcji
rolniczej, co zagrażałoby bezpieczeństwu żywnościowemu. Konkurencyjnym
rozwiązaniem mogłoby być wdrożenie zasad integrowanego i precyzyjnego
systemu produkcji o większym zasięgu niż uprawy ekologiczne, co w wyższym
stopniu przyczyniłoby się do realizacji celów środowiskowych oraz ochrony klimatu
przy zachowaniu dotychczasowego poziomu produkcji. W realizacji przyjętych
celów zastosowano metodę porównawczą: przedmiotem szczegółowych
badań są gospodarstwa ekologiczne z Polski i Niemiec przedstawione na tle
gospodarstw realizujących konwencjonalne systemy produkcji rolniczej. Wyniki
badań wskazują, że realizacja założeń Zielonego Ładu o zwiększeniu udziału
produkcji ekologicznej do 25% powierzchni UR w Polsce przy zachowaniu dotychczasowych
tendencji spowoduje spadek produkcji rolniczej o około 11%.
Rozwiązaniem konkurencyjnym jest skierowanie środków WPR na wspieranie
działań i programów prośrodowiskowych we wszystkich gospodarstwach.
Uczestnictwo w tych programach powinno być dobrowolne.