PRACA ORYGINALNA
ZAAWANSOWANIE PROCESÓW CYFRYZACJI W PRZEDSIĘBIORSTWACH PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO W UNII EUROPEJSKIEJ
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy
Data nadesłania: 15-01-2022
Data ostatniej recenzji: 04-02-2022
Data akceptacji: 17-02-2022
Data publikacji: 28-06-2022
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2022;371(2):28-46
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem artykułu jest ocena kierunków, tempa oraz stanu zaawansowania cyfrowej transformacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Unii Europejskiej (UE). W analizie wykorzystano dane statystyczne gromadzone w publicznych bazach danych oraz dane wtórne pochodzące z literatury przedmiotu i badań ankietowych realizowanych w przedsiębiorstwach sektora. Wykorzystano ponadto wskaźnik intensywności cyfrowej opracowany przez Eurostat. Postępy przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w zakresie cyfryzacji oceniano pod kątem ich znaczenia dla perspektyw budowy bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego w UE. Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że
choć w ostatnich latach tempo cyfryzacji w przedsiębiorstwach sektora przyspieszyło, poziom i zakres
cyfrowych zmian wciąż jest ograniczony. Ponadto problemem pozostają duże nierówności w poziomie
cyfryzacji, widoczne zarówno w samym sektorze, jak i między państwami członkowskimi UE. Kierunki
wykorzystania rozwiązań cyfrowych pokazują, że cyfryzacja postrzegana jest głównie jako sposób na
zwiększanie wydajności produkcji oraz pozyskiwanie nowych klientów i kanałów sprzedaży. Równoległe
możliwości wsparcia ochrony środowiska i klimatu nie są jeszcze dostatecznie wykorzystywane.
Biorąc pod uwagę wyzwania związane z wdrażaniem Europejskiego Zielonego Ładu, konieczne jest
przyspieszenie oraz rozszerzenie zakresu cyfryzacji w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w UE.