PRACA ORYGINALNA
STRATEGIA „OD POLA DO STOŁU” I JEJ IMPLIKACJE DLA ROZWOJU SEKTORA PRODUKCJI WOŁOWINY W POLSCE
Więcej
Ukryj
1
Institute of Agricultural and Food Economics – National Research Institute, Warsaw, Poland
Data nadesłania: 29-07-2021
Data ostatniej recenzji: 18-09-2021
Data akceptacji: 04-10-2021
Data publikacji: 23-12-2021
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;369(4):25-44
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Artykuł dotyczy dokumentu Unii Europejskiej strategia „Od pola do stołu”,
znaczącego dla przyszłości wspólnej polityki rolnej i skutków jego wprowadzenia
dla sektora wołowiny w Polsce, ważnego elementu eksportu rolno-
-żywnościowego. W analizie wykorzystano badanie typu „desk research” dla
rozpatrzenia aktów prawnych Unii Europejskiej i dokumentów strategicznych
(w tym Planu Strategicznego dla WPR), a także Eurostatu, organizacji międzynarodowych
(FAO, OECD) i organizacji branżowych. Analizę wykonano metodą
ekspercką. Ograniczała się ona do czterech grup zagadnień: emisji gazów
cieplarnianych, ekoschematów, antybiotyków i dobrostanu zwierząt. W konkluzji
stwierdzono, że działania zakładane w strategii prowadzące do uwzględnienia
kosztów zewnętrznych wytwarzania żywności (zwłaszcza zdrowotne i ekologiczne)
nieuchronnie prowadziłyby do podwyższenia jej cen, ponieważ według
analiz koszty te przewyższają nawet wartość rynkową żywności. Dotychczas są
one pokrywane przez podatników, konsumentów, inne podmioty. W tej sytuacji
wydaje się zdaniem Komisji zasadne, aby stopniowo odchodzić od polityki taniej
żywności, która ma uzasadnienie w krajach biedniejszych.