PRACA ORYGINALNA
STOPIEŃ KONCENTRACJI CHOWU TRZODY W KONTEKŚCIE OBROTÓW NA PLATFORMIE ŻYWNOŚCIOWEJ
 
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnosciowej - Państwowy Instytut Badawczy
 
 
Data nadesłania: 28-02-2020
 
 
Data ostatniej recenzji: 18-03-2020
 
 
Data akceptacji: 20-04-2020
 
 
Data publikacji: 23-06-2020
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;363(2):130-141
 
Artykuł (PDF)
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Cel pracy Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stopnia koncentracji producentów trzody i pogłowia trzody, a także zmian strukturalnych w tym zakresie, jakie nastąpiły po przystąpieniu Polski do Unii Europejskiej. Punktem odniesieniem stopnia koncentracji w Polsce jest stopień koncentracji producentów i pogłowia w takich kra-jach, jak Dania czy Niemcy Materiał i metody Artykuł przygotowano na podstawie danych GUS, Destatis (NImemcy) i Danmarks Statistik (Dania). Jako metodę zastosowano analizę statystyczną. Wyniki Przeprowadzona analiza potwierdza, że pomimo postępu w zakresie koncentracji, zarówno struktura producentów, jak i pogłowie są nadal rozdrobnione. Szczególnie wyraźnie widać to w zestawieniu z wysoką koncentracją chowu w krajach takich, jak Niemcy czy Dania. W Polsce, w porównaniu z tymi krajami, największy odsetek świń znajduje się w gospodarstwach utrzymujących mniej niż 1 000 szt. trzody, choć z drugiej strony odsetek pogłowia utrzymywanego w gospodarstwach posiadających więcej niż 5 000 szt. jest większy niż w Niemczech. Wnioski Z punktu widzenia sprzedaży na Platformie Żywnościowej rozdrobniona struktura nie jest korzystna, gdyż wpływa na rozdrobnienie podaży. Oczekuje się więc, że Platforma Żywnościo-wa poprawi pozycję producentów. Aby jednak tak się stało rolnicy będą musieli tworzyć grupy, czy organizować się w inny sposób celem wzmocnienia swojej pozycji. Z drugiej strony Platforma Żywnościowa, przynajmniej w początkowym okresie, powinna przyjąć na siebie rolę regulatora czy koordynatora rynku.
Journals System - logo
Scroll to top