PRACA ORYGINALNA
ŚRODOWISKOWE, KLIMATYCZNE I EKONOMICZNE ASPEKTY CHOWU KRÓW MLECZNYCH
Więcej
Ukryj
1
Institute of Agricultural and Food Economics National Research Institute
Data nadesłania: 20-01-2023
Data ostatniej recenzji: 25-02-2023
Data akceptacji: 09-08-2023
Data publikacji: 27-09-2023
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2023;376(3):26-46
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem badań było określenie znaczenia chowu bydła (przede wszystkim krów mlecznych) w wykorzystaniu
powierzchni paszowej, głównie trwałych użytków zielonych, i jego związki ze środowiskiem
przyrodniczym w zakresie emisji gazów cieplarnianych (metanu), zużycia wody i bioróżnorodności.
W analizie wzięto pod uwagę 1823 gospodarstwa mleczne objęte monitoringiem Polskiego FADN w latach
2018–2020, którymi zarządzają osoby fizyczne. Uwzględniono: potencjał produkcyjny gospodarstw,
wyniki produkcyjne i ekonomiczne, organizację produkcji roślinnej i zwierzęcej w zależności od struktury
powierzchni paszowej określonej udziałem trwałych użytków zielonych w tej powierzchni. Stwierdzono,
że potencjał produkcyjny badanych gospodarstw mlecznych oraz ich wyniki produkcyjne i ekonomiczne
były ujemnie skorelowane ze wzrostem udziału trwałych użytków zielonych w powierzchni paszowej.
Stwierdzono nadto, że większy udział trwałych użytków zielonych w powierzchni paszowej: oznaczał
większy udział w gospodarstwie powierzchni cennej pod względem przyrodniczym; był w specyficzny
sposób skorelowany z bilansem substancji organicznej w glebie; wszystkie rozpatrywane przypadki
miały ten bilans dodatni, a więc magazynowały corocznie rosnącą ilość wody w glebie oraz rosnące
ilości dwutlenku węgla; prowadził do znacznego wzrostu zużycia wody w przeliczeniu na 1 l wyprodukowanego
mleka, ale sytuacja ta wiąże się ze zwiększonym udziałem trwałych użytków zielonych
w powierzchni paszowej i niższą wydajnością mleczną krów.