PRACA ORYGINALNA
SEGMENTACJA GOSPODARSTW DOMOWYCH Z UWZGLĘDNIENIEM ICH STRUKTURY W ASPEKCIE MARNOWANIA POSIŁKÓW
Więcej
Ukryj
1
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Data nadesłania: 31-05-2021
Data ostatniej recenzji: 16-06-2021
Data akceptacji: 21-07-2021
Data publikacji: 23-09-2021
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;368(3):78-94
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Gospodarstwa domowe nie zawsze zarządzają zakupioną żywnością w sposób
efektywny, o czym świadczy skala marnowanej żywności. Z badania marnotrawstwa
żywności przeprowadzonego w ramach projektu PROM wynika, że tygodniowo
w gospodarstwie domowym wyrzucano średnio 3,9 kg żywności (w tym
części jadalne i niejadalne). Kluczowym aspektem jest zrozumienie czynników
determinujących marnotrawstwo żywności w gospodarstwie domowym, które
pozwoli na opracowanie i wdrożenie programów edukacyjnych kierowanych do
konsumentów. Celem badania było przeprowadzenie segmentacji w celu zidentyfikowania
grup konsumentów charakteryzujących się podobnym postępowaniem
z żywnością, ze szczególnym uwzględnieniem marnotrawstwa posiłków.
Segmentacja przeprowadzona na reprezentatywnej grupie Polaków powyżej
18 r.ż. pozwoliła na zidentyfikowanie 5 klastrów. Zdiagnozowane skupienia konsumentów
różnią się cechami, takimi jak: liczba osób dorosłych, liczba dzieci,
subiektywna ocena sytuacji materialnej, odsetek wydatków na żywność. Stwierdzono,
że najczęściej posiłki w domu przygotowywał segment E składający się
z gospodarstw domowych z dziećmi. Jednocześnie najczęściej osoby z tego skupienia
wyrzucały zwiędnięte owoce i warzywa oraz ziemniaki, ryż i makaron.
Segment D, który deklarował duże wydatki na żywność (61-100%), jednocześnie
zdecydowanie rzadziej, w porównaniu z pozostałymi grupami, wykorzystywał
do przygotowania innych potraw mięso z zupy, ugotowane ziemniaki, ryż, makaron.
Segment C, który deklarował najlepszą sytuację finansową, istotnie częściej
wykorzystywał zwiędnięte warzywa i owoce do przygotowywania innych
potraw. Mający największy udział w badanej próbie segment A (prawie 70%)
często tworzył tzw. grupy jednorodne z pozostałymi wyodrębnionymi skupieniami.
Jednak można zauważyć, że częściej wskazywał wyrzucanie ugotowanych
dodatków skrobiowych oraz zwiędniętych owoców i warzyw. Podsumowując,
należy stwierdzić, że konieczne jest podjęcie działań ograniczających marnotrawstwo
żywności w ogniwie gospodarstw domowych.