PRACA ORYGINALNA
ROLNICTWO EKOLOGICZNE UNII EUROPEJSKIEJ W ŚWIETLE WYZWAŃ ZRÓWNOWAŻONEJ KONSUMPCJI
Więcej
Ukryj
Data nadesłania: 24-01-2023
Data ostatniej recenzji: 01-03-2023
Data akceptacji: 09-08-2023
Data publikacji: 27-09-2023
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2023;376(3):47-65
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem opracowania jest przedstawienie związku między rolnictwem ekologicznym a zrównoważoną
konsumpcją w świetle strategii Europejskiego Zielonego Ładu. Rozważania dotyczą tego, na ile
wzrost podaży żywności ekologicznej oraz rozwiązania przedstawione w strategii przyczynią się do
upowszechnienia zrównoważonej konsumpcji. Artykuł przygotowano na podstawie analizy krytycznej
literatury, bazując na dostępnych danych statystycznych, dokumentach strategicznych oraz opracowaniach
naukowych. W pracy wykorzystano analizę danych zastanych (desk research) i dane wtórne
z okresu 2014–2020, pochodzące z Eurostatu, FAOStatu oraz IFOAM dla krajów Unii Europejskiej
(UE). Stwierdzono, że wdrażanie zasad zrównoważonej konsumpcji poprzez rolnictwo ekologiczne
wymaga działań na rzecz wzrostu zaufania konsumentów do ekologicznych produktów żywnościowych.
Wiarygodność rolnictwa ekologicznego musi być budowana na każdym etapie łańcucha dostaw. Istotne
jest zadbanie o wiarygodny system certyfikacji oraz etykietowanie z uwzględnieniem szczegółowych
informacji o produkcie. Szansą rozwoju dla rolnictwa ekologicznego są między innymi zamówienia
publiczne, które mogłyby generować trwały popyt na ekologiczne produkty żywnościowe. Przeprowadzona
analiza wykazała, ze działania i narzędzia wskazane w strategii Europejskiego Zielonego
Ładu, w ramach trzech głównych priorytetów, wydają się zasadne i kluczowe dla rozwoju rolnictwa
ekologicznego i rynku ekologicznych produktów żywnościowych.