PRACA ORYGINALNA
PRZETWORZONE BIAŁKO ZWIERZĘCE JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW POLITYKI OGRANICZANIA GMO W ŻYWIENIU ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
 
Więcej
Ukryj
1
Institute of Agricultural and Food Economics – National Research Institute, Warsaw, Poland
 
 
Data nadesłania: 13-07-2021
 
 
Data ostatniej recenzji: 06-09-2021
 
 
Data akceptacji: 01-10-2021
 
 
Data publikacji: 23-12-2021
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;369(4):116-134
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie różnych uwarunkowań i aspektów wykorzystania przetworzonego białka zwierzęcego (PAP, ang. processed animal protein) w żywieniu zwierząt gospodarskich, w perspektywie zniesienia dwudziestoletniego zakazu jego stosowania w paszach oraz określenia jego roli w polityce ograniczania GMO. Przeprowadzono analizę aktualnego stanu prawnego oraz nowych uwarunkowań i wymagań na każdym etapie produkcji, a także zagospodarowania przetworzonego białka zwierzęcego, wykorzystując stosowne polskie i unijne akty prawne. Określono skalę produkcji i kierunki dotychczasowego zagospodarowania przetworzonego białka zwierzęcego oraz uwarunkowania cenowe potencjalnego jego wykorzystania w produkcji pasz. W analizie zjawiska, oprócz literatury przedmiotu, korzystano przede wszystkim z danych źródłowych Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) oraz GUS-u i Ministerstwa Finansów. Przeprowadzona analiza uwarunkowań organizacyjno-produkcyjnych doprowadziła do konkluzji, że głównym problemem może być zachowanie tzw. czystości gatunkowej w procesie produkcji przetworzonego białka zwierzęcego i pasz z jego wykorzystaniem, a następnie krzyżowe skarmianie (drobiowe dla trzody i trzodowe dla drobiu), oraz rygorystyczne konsekwencje w przypadku wykrycia nieprawidłowości. Ponadto czynnikiem ograniczającym może być jego wysoka cena w relacji do innych pasz białkowych oraz oczekiwania konsumentów, że oferowane do sprzedaży produkty zwierzęce zostały wytworzone bez udziału pasz pochodzenia zwierzęcego. Rola i znaczenie dopuszczonego do skarmiania przetworzonego białka zwierzęcego w bilansie wysokobiałkowych surowców paszowych przypuszczalnie będą niewielkie, jednak należy popierać i wykorzystywać każdą możliwość korzystania z krajowych źródeł białka na rzecz ograniczenia stosowania importowanych pasz GM i poprawy samowystarczalności białkowej. Większą skalę krajowego wykorzystania tego bardzo wartościowego źródła białka mogą jednak wymóc działania administracyjne poprzez wprowadzenie wskaźnikowych celów substytucji importowanych pasz GM krajowymi źródłami białka.
Journals System - logo
Scroll to top