PRACA ORYGINALNA
PRZETWORZONE BIAŁKO ZWIERZĘCE JAKO JEDEN Z ELEMENTÓW POLITYKI OGRANICZANIA GMO W ŻYWIENIU ZWIERZĄT GOSPODARSKICH
Więcej
Ukryj
1
Institute of Agricultural and Food Economics – National Research Institute, Warsaw, Poland
Data nadesłania: 13-07-2021
Data ostatniej recenzji: 06-09-2021
Data akceptacji: 01-10-2021
Data publikacji: 23-12-2021
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;369(4):116-134
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie różnych uwarunkowań i aspektów
wykorzystania przetworzonego białka zwierzęcego (PAP, ang. processed
animal protein) w żywieniu zwierząt gospodarskich, w perspektywie zniesienia
dwudziestoletniego zakazu jego stosowania w paszach oraz określenia jego roli
w polityce ograniczania GMO. Przeprowadzono analizę aktualnego stanu prawnego
oraz nowych uwarunkowań i wymagań na każdym etapie produkcji, a także
zagospodarowania przetworzonego białka zwierzęcego, wykorzystując stosowne
polskie i unijne akty prawne. Określono skalę produkcji i kierunki dotychczasowego
zagospodarowania przetworzonego białka zwierzęcego oraz uwarunkowania
cenowe potencjalnego jego wykorzystania w produkcji pasz. W analizie zjawiska,
oprócz literatury przedmiotu, korzystano przede wszystkim z danych źródłowych
Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) oraz GUS-u i Ministerstwa Finansów.
Przeprowadzona analiza uwarunkowań organizacyjno-produkcyjnych doprowadziła
do konkluzji, że głównym problemem może być zachowanie tzw. czystości
gatunkowej w procesie produkcji przetworzonego białka zwierzęcego i pasz
z jego wykorzystaniem, a następnie krzyżowe skarmianie (drobiowe dla trzody
i trzodowe dla drobiu), oraz rygorystyczne konsekwencje w przypadku wykrycia
nieprawidłowości. Ponadto czynnikiem ograniczającym może być jego wysoka
cena w relacji do innych pasz białkowych oraz oczekiwania konsumentów, że oferowane
do sprzedaży produkty zwierzęce zostały wytworzone bez udziału pasz pochodzenia
zwierzęcego. Rola i znaczenie dopuszczonego do skarmiania przetworzonego
białka zwierzęcego w bilansie wysokobiałkowych surowców paszowych
przypuszczalnie będą niewielkie, jednak należy popierać i wykorzystywać każdą
możliwość korzystania z krajowych źródeł białka na rzecz ograniczenia stosowania
importowanych pasz GM i poprawy samowystarczalności białkowej. Większą
skalę krajowego wykorzystania tego bardzo wartościowego źródła białka mogą
jednak wymóc działania administracyjne poprzez wprowadzenie wskaźnikowych
celów substytucji importowanych pasz GM krajowymi źródłami białka.