PRACA ORYGINALNA
RENTOWNOŚĆ I EFEKTYWNOŚĆ DOCHODOWA PRODUKCJI NARYBKU SUMA W EDO SOUTH W NIGERII
Więcej
Ukryj
1
Department of Agricultural Economics and Extension Services, Faculty of Agriculture, University of Benin, Benin City, Nigeria
2
El-Bohej Agro-Network and Consultancy Services, Edo State, Nigeria
Data nadesłania: 03-06-2021
Data ostatniej recenzji: 01-07-2021
Data akceptacji: 01-10-2021
Data publikacji: 23-12-2021
Autor do korespondencji
Emmanuel Egbodo Boheje Odum
Department of Agricultural Economics and Extension Services, Faculty of Agriculture, University of Benin, PMB. 1154, Benin City, Nigeria
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;369(4):154-169
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
W badaniu wykorzystano statystyki opisowe, analizę budżetową i stochastyczną
funkcję zysku w celu przeprowadzenia analizy danych zebranych od
120 producentów narybku suma w stanie Edo w Nigerii, mając na celu zbadanie
opłacalności i efektywności jego produkcji. Wyniki badań pokazują, że produkcja
narybku suma jest działalnością zdominowaną przez mężczyzn w wieku 21-40 lat,
z których 53,3% zatrudnionych jest na pełny etat jako producenci narybków.
Dominującym gatunkiem wykorzystywanym do produkcji narybku był Clarias gariepinus.
Producenci zarabiają 2 885 443,20 NGN i osiągają 2 084 004,24 NGN
zysku netto na cykl produkcyjny 120 000, co oznacza, że produkcja narybku suma
jest dochodowym przedsięwzięciem na badanym obszarze. Koszty pracy, amortyzacja
i koszty transportu wpłynęły pozytywnie na zyski producentów narybku,
ponieważ doprowadziły do wzrostu ich znormalizowanego zysku. Około 70%
producentów narybku suma działało powyżej średniej wartości wydajności, co
oznacza, że większość hodowców była stosunkowo wydajna w osiąganiu zysków.
Niewystarczające zaopatrzenie w wodę, koszty karmy, wysokie koszty transportu
oraz niewystarczające środki finansowe były głównymi ograniczeniami, z jakimi
borykali się respondenci na badanym obszarze. Epidemie szkodników i chorób
nie były poważnymi ograniczeniami. W związku z tym badanie zaleca rozważenie
i leczenie przyczyn nieefektywności w celu zwiększenia wydajności producentów
narybku suma i działania na granicy optymalnego zysku. Zaleca się również
zaproponowanie rozwiązań ograniczających produkcję narybku suma przez zainteresowane
władze, aby przedsięwzięcie było zrównoważone i spełniało wymagania
przez cały rok.