PRACA ORYGINALNA
PRODUKCJA ŻYWCA WIEPRZOWEGO W ZRÓWNOWAŻONYM ROZWOJU ROLNICTWA
 
Więcej
Ukryj
1
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Warszawie
 
 
Data akceptacji: 20-09-2012
 
 
Data publikacji: 20-09-2012
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2012;332(3):89-103
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Celem badań przedstawionych w opracowaniu było określenie wpływu chowu trzody chlewnej na środowisko i ocena zrównoważenia gospodarstw trzodowych o dużej skali produkcji. Analizą objęto 80 gospodarstw z trzodą chlewną położonych w ośmiu wojewódz-twach o największej koncentracji chowu tego gatunku zwierząt w Polsce. Z badań wynika, że poziom zrównoważenia produkcji w gospodarstwach trzodowych jest zróżnicowany. W części gospodarstw nie przestrzega się norm w zakresie obsady zwierząt na 100 ha UR, ogranicza się powierzchnię kojców w chlewniach, w uprawie roślin stosuje się monokulturę a wyposażenie w urządzenia do magazynowania odchodów zwierzęcych jest za małe w stosunku do potrzeb. W celu zrównoważenia gospodarstwach trzodowych pod względem produkcyjnym, ekonomicznym, społecznym i środowiskowym ważne jest kształtowanie świadomości produ-centów rolnych odnośnie wpływu działalności rolniczej na zanieczyszczenie wody, powietrza i gleby oraz zwiększanie nacisków prawnych w zakresie przestrzegania wymogów ochrony środowiska naturalnego.
Journals System - logo
Scroll to top