PRACA ORYGINALNA
POLSKIE TUCZNIKI Z DUŃSKICH PROSIĄT – NIEKONTROLOWANA TRANSFORMACJA POLSKIEGO SEKTORA TRZODY CHLEWNEJ
Więcej
Ukryj
1
Warsaw School of Economics
Data nadesłania: 22-02-2023
Data ostatniej recenzji: 20-03-2023
Data akceptacji: 12-05-2023
Data publikacji: 28-06-2023
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2023;375(2):1-21
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Jeszcze 20 lat temu Polska była samowystarczalna w produkcji świń, będąc jednym z kluczowych graczy na europejskim rynku trzody chlewnej. Od tego czasu obserwuje się rosnącą specjalizację Polski w zakresie tuczu świń i przetwórstwa mięsa, przy jednoczesnym spadku krajowej produkcji prosiąt. W konsekwencji Polska utraciła samowystarczalność w produkcji świń i stała się silnie uzależniona od importu prosiąt, głównie z Danii. Celem niniejszego opracowania jest podsumowanie ewolucji polskiego sektora trzody chlewnej oraz określenie głównych determinant polskiego importu prosiąt z Danii. Wyniki oszacowań przy użyciu modelu VECM wskazują, że wielkość polskiego importu prosiąt z Danii może być wyjaśniona przez stopień specjalizacji Polski w zakresie tuczu świń, fazę cyklu świńskiego
oraz konkurencyjność polskiej wieprzowiny. Wyniki mogą być pomocne w zrozumieniu ewolucji polskiego
sektora trzody chlewnej i jego rosnącego uzależnienia od importu prosiąt.