PRACA ORYGINALNA
KULTURA ORGANIZACYJNA PRZEDSIĘBIORSTW AGROBIZNESU – STUDIUM PORÓWNAWCZE
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Przyrodniczy Poznań
Data akceptacji: 14-09-2009
Data publikacji: 14-09-2009
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2009;320(3):65-78
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
W artykule podjęto próbę określenia obecnej i pożądanej kultury organizacyjnej przedsiębiorstw agrobiznesu w oparciu o 6 elementów składowych tj. ogólną charakterystykę organizacji, styl przywództwa, styl zarządzania pracownikami, kryteria spójność organizacji, punkty o newralgicznym znaczeniu oraz przyjęte kryteria sukcesu. Wykazano istotną rolę „rodowodu” organizacji, jako czynnika w sposób szczególny warunkującego kulturę oraz malejącą rolę czynnika „bezpośredni związek z dostawcą surowca”. Podkreślono rolę kultury organizacyjnej, jako istotnego elementu potencjału konkurencyjnego przedsiębiorstw agrobiznesu.