PRACA ORYGINALNA
KSZTAŁTOWANIE DOPUSZCZALNEGO POZIOMU CEN PRODUKTU ŻYWNOSCIOWEGO I ROLNEGO A WYBÓR PRZETWÓRCY
 
Więcej
Ukryj
1
Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Warszawie
 
2
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
 
 
Data nadesłania: 14-04-2021
 
 
Data ostatniej recenzji: 10-05-2021
 
 
Data akceptacji: 26-05-2021
 
 
Data publikacji: 23-09-2021
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;368(3):95-124
 
Artykuł (PDF)
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem analizy w artykule jest odpowiedź na pytanie, dlaczego ustala się określony poziom ceny produktu żywnościowego i rolnego obustronnie akceptowany przez konsumenta i przetwórcę oraz producenta rolnego i przetwórcę. Dla uzyskania odpowiedzi na to pytanie wyprowadzamy szereg równań i zależności funkcyjnych przy określonych założeniach, co jest formalno-analityczną metodą analizy. W metodzie tej ważne jest założenie, że akceptacja wiąże się z jednoczesną maksymalizacją funkcji celu przetwórcy oraz maksymalizacji funkcji celu konsumenta i producenta rolnego, a także występują na rynkach warunki równowagi konkurencyjnej. Centralnym punktem rozumowania w tej metodzie jest jednak wybór przetwórcy w ramach cen na dwóch rynkach, żywnościowym i rolnym. Zwłaszcza znaczenie poziomu ceny skupu w wyborze przetwórcy jest ukazane oryginalnie w nowy sposób i w zaawansowanej analizie. Najważniejszym jednak wynikiem analizy jest pokazany mechanizm ustalania się dopuszczalnego poziomu cen dla podmiotów na dwóch rynkach. Określają to wyprowadzone nierówności dopuszczające, w których określony jest stosunek oczekiwań tych podmiotów do ceny równowagi rynkowej. Wniosek z nich jest taki, że poziom cen jest obustronnie dopuszczalny, bo następuje realizacja własnych funkcji celu podmiotów. Analiza ma charakter analityczno-formalny i ma znaczenie teoretyczno-poznawcze. Może być wkładem do teorii cen w sektorze rolno-żywnościowym i warunków wyboru przetwórcy.
Journals System - logo
Scroll to top