PRACA ORYGINALNA
KSZTAŁTOWANIE DOPUSZCZALNEGO POZIOMU CEN PRODUKTU ŻYWNOSCIOWEGO I ROLNEGO A WYBÓR PRZETWÓRCY
Więcej
Ukryj
1
Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Warszawie
2
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Data nadesłania: 14-04-2021
Data ostatniej recenzji: 10-05-2021
Data akceptacji: 26-05-2021
Data publikacji: 23-09-2021
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;368(3):95-124
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem analizy w artykule jest odpowiedź na pytanie, dlaczego ustala się
określony poziom ceny produktu żywnościowego i rolnego obustronnie akceptowany
przez konsumenta i przetwórcę oraz producenta rolnego i przetwórcę.
Dla uzyskania odpowiedzi na to pytanie wyprowadzamy szereg równań i zależności
funkcyjnych przy określonych założeniach, co jest formalno-analityczną
metodą analizy. W metodzie tej ważne jest założenie, że akceptacja wiąże się
z jednoczesną maksymalizacją funkcji celu przetwórcy oraz maksymalizacji
funkcji celu konsumenta i producenta rolnego, a także występują na rynkach
warunki równowagi konkurencyjnej. Centralnym punktem rozumowania w tej
metodzie jest jednak wybór przetwórcy w ramach cen na dwóch rynkach, żywnościowym
i rolnym. Zwłaszcza znaczenie poziomu ceny skupu w wyborze przetwórcy
jest ukazane oryginalnie w nowy sposób i w zaawansowanej analizie.
Najważniejszym jednak wynikiem analizy jest pokazany mechanizm ustalania
się dopuszczalnego poziomu cen dla podmiotów na dwóch rynkach. Określają
to wyprowadzone nierówności dopuszczające, w których określony jest stosunek
oczekiwań tych podmiotów do ceny równowagi rynkowej. Wniosek z nich jest
taki, że poziom cen jest obustronnie dopuszczalny, bo następuje realizacja własnych
funkcji celu podmiotów. Analiza ma charakter analityczno-formalny i ma
znaczenie teoretyczno-poznawcze. Może być wkładem do teorii cen w sektorze
rolno-żywnościowym i warunków wyboru przetwórcy.