KOSZTY I DOCHODOWOŚĆ
KOSZTY JEDNOSTKOWE I DOCHODY WYBRANYCH PRODUKTÓW W 2019 ROKU – WYNIKI BADAŃ W SYSTEMIE AGROKOSZTY
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej −
Państwowy Instytut Badawczy
Data nadesłania: 26-02-2021
Data publikacji: 21-06-2021
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;367(2):148-163
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Głównym celem badań była ocena wyników ekonomicznych produkcji mleka
krowiego, żywca wołowego i żywca wieprzowego w gospodarstwach różniących
się skalą ich produkcji w 2019 roku. Badania przeprowadzono w gospodarstwach
towarowych, czyli takich, które swoją produkcję przeznaczają na sprzedaż.
Gospodarstwa te wybrano celowo z reprezentatywnej próby gospodarstw,
która znajdowała się w polu obserwacji systemu Polski FADN. Dane opisujące
badane działalności zebrano w systemie AGROKOSZTY, a następnie uzupełniono
danymi z bazy Polskiego FADN.
Na wyniki badanych działalności produkcyjnych wpływ miał potencjał produkcyjny
gospodarstw (tj. zasoby ziemi, pracy i kapitału), ich jakość i sposób
wykorzystania, ale zależały także od warunków zewnętrznych (np. rynkowych).
Oddziaływania te skutkowały różnym stopniem zmian w zakresie kosztów jednostkowych
oraz cen realizacji produktów.
W 2019 roku dochód, jaki zapewniły badane działalności produkcyjne, mieścił
się w dość szerokich granicach. Korzystny wpływ wielkości skali produkcji
był jednak widoczny. W każdej grupie występowały gospodarstwa, w których
produkcja była nieopłacalna, ale w przypadku dużej skali odsetek gospodarstw
ze wskaźnikiem poniżej 100 zawsze był najmniejszy.