KOSZTY I DOCHODOWOŚĆ
KOSZTY JEDNOSTKOWE I DOCHODY WYBRANYCH PRODUKTÓW W 2018 ROKU – WYNIKI BADAŃ W SYSTEMIE AGROKOSZTY
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Data publikacji: 23-06-2020
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;363(2):142-162
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Głównym celem badań była ocena w 2018 roku wyników produkcyjno ekonomicznych pszenicy ozimej, żyta, jęczmienia jarego, kukurydzy na ziarno, rzepaku ozimego oraz buraków cukrowych w zależności od skali ich uprawy. Badania przeprowadzono w gospodarstwach towarowych, czyli takich, które swoją produkcję przeznaczają na sprzedaż. Gospodarstwa te wybrano celowo z reprezentatywnej próby gospodarstw, która znajdowała się w polu obserwacji systemu Polski FADN. Dane opisujące badane produkty zebrano w systemie AGROKOSZTY, a następnie uzupełniono danymi z bazy Polskiego FADN.
Na wyniki badanych produktów wpływ miał potencjał produkcyjny gospodarstw (tj. zasoby ziemi, pracy i kapitału), ich jakość i sposób wykorzystania, ale zależały także od warunków zewnętrznych (np. rynkowych, pogodowych). Oddziaływania te skutkowały różnym stopniem zmian w zakresie wolumenu produkcji, kosztów jednostkowych oraz cen realizacji produktów.
W 2018 roku dochód, jaki zapewniły badane produkty rolnicze, mieścił się w dość szerokich granicach. Korzystny wpływ wielkości skali produkcji był jednak widoczny. W każdej grupie występowały gospodarstwa, w których produkcja okazała się nieopłacalna, ale w przypadku dużej skali uprawy odsetek gospodarstw ze wskaźnikiem poniżej 100 zawsze był najmniejszy (wyjątek stanowiły buraki cukrowe).