PRACA ORYGINALNA
KONKURENCYJNOŚĆ ROLNICTWA POLSKIEGO W KONTEKŚCIE GLOBALIZACJI I INTEGRACJI GOSPODARCZEJ - POTENCJAŁ I POZYCJA KONKURENCYJNA
 
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
 
 
Data nadesłania: 27-10-2020
 
 
Data ostatniej recenzji: 06-11-2020
 
 
Data akceptacji: 17-11-2020
 
 
Data publikacji: 22-12-2020
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;365(Special Issue 4):86-107
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem badań prezentowanych w artykule jest ocena potencjału konkurencyjnego rolnictwa polskiego (konkurencyjności potencjalnej) i pozycji konkurencyjnej zajmowanej przez polski sektor rolno-spożywczy na Jednolitym Rynku Europejskim (JRE) z odwołaniem do kontekstu globalnego. Przeprowadzone badania dowiodły, że rolnictwo polskie dysponuje znaczącym potencjałem produkcyjnym (konkurencyjnością potencjalną) w skali europejskiej, jednocześnie cechuje się znaczną wadliwością strukturalną tego potencjału, co może negatywnie wpływać na pozycję konkurencyjną rolnictwa polskiego w przyszłości. Włączenie Polski w obszar JRE i przyjęcie zasad Wspólnej Polityki Handlowej wywołało efekty kreacji i przesunięcia handlu artykułami rolno-spożywczymi, a przewagi komparatywne osiągane na JRE stały się źródłem korzystnej specjalizacji eksportowej i pozwoliły na stosunkowo dobre wykorzystanie aktualnie istniejącego potencjału rolnictwa i przemysłu spożywczego. Skutkuje to relatywnie dobrą pozycją konkurencyjną polskiego sektora rolno-spożywczego na JRE. Jednak w długim okresie o zdolności do zachowania lub poprawy konkurencyjności w przyszłości decydował będzie potencjał konkurencyjny. Polski sektor rolno-spożywczy ma znaczny potencjał zwiększania eksportu, wzmacniania swojej pozycji konkurencyjnej (w tym na rynkach pozaunijnych), jednakże pod warunkiem budowy silnych fundamentów sektora, wśród których mieści się poprawa potencjału konkurencyjnego.
Journals System - logo
Scroll to top