PRACA ORYGINALNA
KONKURENCYJNOŚĆ ROLNICTWA POLSKIEGO W KONTEKŚCIE GLOBALIZACJI I INTEGRACJI GOSPODARCZEJ - POTENCJAŁ I POZYCJA KONKURENCYJNA
Więcej
Ukryj
1
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Data nadesłania: 27-10-2020
Data ostatniej recenzji: 06-11-2020
Data akceptacji: 17-11-2020
Data publikacji: 22-12-2020
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;365(Special Issue 4):86-107
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem badań prezentowanych w artykule jest ocena potencjału konkurencyjnego
rolnictwa polskiego (konkurencyjności potencjalnej) i pozycji konkurencyjnej
zajmowanej przez polski sektor rolno-spożywczy na Jednolitym Rynku
Europejskim (JRE) z odwołaniem do kontekstu globalnego. Przeprowadzone
badania dowiodły, że rolnictwo polskie dysponuje znaczącym potencjałem produkcyjnym
(konkurencyjnością potencjalną) w skali europejskiej, jednocześnie
cechuje się znaczną wadliwością strukturalną tego potencjału, co może negatywnie
wpływać na pozycję konkurencyjną rolnictwa polskiego w przyszłości.
Włączenie Polski w obszar JRE i przyjęcie zasad Wspólnej Polityki Handlowej
wywołało efekty kreacji i przesunięcia handlu artykułami rolno-spożywczymi,
a przewagi komparatywne osiągane na JRE stały się źródłem korzystnej specjalizacji
eksportowej i pozwoliły na stosunkowo dobre wykorzystanie aktualnie
istniejącego potencjału rolnictwa i przemysłu spożywczego. Skutkuje to relatywnie
dobrą pozycją konkurencyjną polskiego sektora rolno-spożywczego na
JRE. Jednak w długim okresie o zdolności do zachowania lub poprawy konkurencyjności
w przyszłości decydował będzie potencjał konkurencyjny. Polski
sektor rolno-spożywczy ma znaczny potencjał zwiększania eksportu, wzmacniania
swojej pozycji konkurencyjnej (w tym na rynkach pozaunijnych), jednakże
pod warunkiem budowy silnych fundamentów sektora, wśród których mieści się
poprawa potencjału konkurencyjnego.