PRACA ORYGINALNA
WPŁYW WARUNKÓW POGODOWYCH NA PLONY ZBÓŻ W POLSCE
 
Więcej
Ukryj
1
Poznan University of Economics and Business
 
Zaznaczeni autorzy mieli równy wkład w przygotowanie tego artykułu
 
 
Data nadesłania: 16-08-2023
 
 
Data ostatniej recenzji: 13-10-2023
 
 
Data akceptacji: 18-04-2024
 
 
Data publikacji: 27-06-2024
 
 
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2024;379(2):1-18
 
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
Q15
C23
Q10
 
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem pracy była ocena wpływu czynników pogodowych na plonowanie wybranych zbóż w Polsce w kontekście postępujących zmian klimatu. Do badania wykorzystano zmienne charakteryzujące takie czynniki, jak temperatura, opady, a także zmienne kontrolne, którymi były udział gleb średnich i ciężkich w danym województwie oraz zużycie nawozów mineralnych w kg NPK/ha. Zmiennymi estymowanymi były zbiory wybranych zbóż. Dane uzyskano z baz danych IMGW PIB, GUS-u oraz IUNG PIB. Dane meteorologiczne pochodziły ze 157 stacji meteorologicznych rozlokowanych w 14 województwach. Estymację przeprowadzono dla okresu 2013–2020. W badaniu posłużono się metodą regresji panelowej. W przypadku wszystkich estymowanych modeli odnotowano istotny wpływ liczby dni z opadem na wielkość uzyskiwanych plonów. O ile regularnie pojawiające się umiarkowane opady są niewątpliwie sprzyjające, to duże ich ilości mogą niekorzystnie wpływać na plony. Kolejnym z istotnych statystycznie czynników klimatycznych jest temperatura w okresie wiosenno-letnim, przy czym najkorzystniejsze dla plonów są umiarkowane temperatury. Zmiany temperatury z różną intensywnością oddziaływały na zmiany plonów poszczególnych zbóż, przy czym najsilniejszy efekt odnotowano w przypadku pszenicy. Na podstawie przeprowadzonych badań wyciągnięto wniosek, że polskie rolnictwo powinno przygotować się do nowych warunków poprzez podjęcie szeregu działań, m.in. zmianę struktury upraw, zabezpieczenie nawodnienia roślin przed możliwymi suszami przy zastosowaniu wydajnych, nowoczesnych systemów nawadniania, zwiększenie zróżnicowania genetycznego roślin, a także wykorzystanie nowoczesnej agrotechniki.
Journals System - logo
Scroll to top