PRACA ORYGINALNA
GMO W OPINII ROLNIKÓW
Więcej
Ukryj
1
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Data nadesłania: 13-08-2020
Data ostatniej recenzji: 17-08-2020
Data akceptacji: 24-09-2020
Data publikacji: 29-09-2020
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;364(3):144-161
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Uprawa roślin modyfikowanych genetycznie budzi wiele kontrowersji. W polskim
społeczeństwie zdecydowanie głośniej słychać przeciwników GMO głoszących,
że jest to szkodliwe, niepotrzebne oraz nieetyczne, niż ekspertów w dziedzinie
biotechnologii potwierdzających, że nie ma powodu do obaw, a modyfikacje
genetyczne służą osiąganiu niekwestionowanych korzyści. W artykule przedstawiono
opinie 128 rolników z województw świętokrzyskiego i opolskiego na temat
upraw i żywności GMO, które zostały porównane z ocenami ekspertów w dziedzinie
biotechnologii. Wyniki badań wskazały na negatywny, przeciętnie, stosunek
respondentów i niewielki poziom wiedzy o GMO. Rolnicy wyrazili małe zainteresowanie
uprawą roślin genetycznie modyfikowanych, przekonani o jej szkodliwości,
jakkolwiek zdając sobie sprawę z zalet modyfikacji (m.in. odporność na
patogeny, niższe koszty, lepsze cechy jakościowe). Większą otwartość na uprawy
GMO wykazali rolnicy młodsi wiekiem, lepiej wykształceni, prowadzący gospodarstwa
obszarowo większe. Brak odpowiedniej wiedzy wśród rolników, a nawet
fałszywe wyobrażenia na temat GMO wskazują na potrzebę szerzej zakrojonych
badań w społeczności rolników w Polsce, a także potrzebę rzeczowej dyskusji
o korzyściach i potencjalnych zagrożeniach.