PRACA ORYGINALNA
EWOLUCJA SEKTORA ROLNO-SPOŻYWCZEGO W WARUNKACH TRANSFORMACJI GOSPODARCZEJ, CZŁONKOSTWA W UE I GLOBALIZACJI GOSPODARKI ŚWIATOWEJ
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
Data nadesłania: 08-10-2020
Data ostatniej recenzji: 14-10-2020
Data akceptacji: 20-10-2020
Data publikacji: 22-12-2020
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;365(Special Issue 4):61-85
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem artykułu jest wkład do dyskusji i badań poświęconych ewolucji sektora
rolno-spożywczego w okresie transformacji systemowej, członkostwa Polski
w Unii Europejskiej i globalizacji gospodarki światowej. Ewolucja polskiego
sektora rolno-spożywczego, rozpoczęta w pierwszych latach transformacji systemowej,
nasilona w okresie przygotowań do akcesji do Unii Europejskiej (UE),
a następnie stymulowana procesami pogłębiającej się integracji gospodarczej
i handlowej z państwami członkowskimi UE oraz z rynkiem globalnym dowodzi,
że sektor ten przeszedł głębokie przeobrażenia. Po przystąpieniu do UE polska
gospodarka żywnościowa objęta została wsparciem finansowym z funduszy unijnych,
co pozwoliło na przyspieszenie zmian strukturalnych i modernizacyjnych
w sektorze. Niebagatelną rolę w procesie wzmacniania pozycji polskiego sektora
rolno-spożywczego odegrały także bezpośrednie inwestycje zagraniczne.
Kluczowym czynnikiem rozwoju sektora pozostawał jednak dynamiczny wzrost
eksportu rolno-spożywczego, któremu towarzyszył rosnący popyt na żywność na
rynku wewnętrznym. Zmiany uwarunkowań makroekonomicznych i rynkowych
powodują, że przed podmiotami krajowego sektora rolno-spożywczego stoją
nowe wyzwania, którym będą musiały sprostać w przyszłości.