PRACA ORYGINALNA
EKONOMICZNE DETERMINANTY ROZWOJU RYNKU DROBIU W POLSCE
Więcej
Ukryj
1
Institute of Agricultural and Food Economics National Research Institute
Data nadesłania: 25-07-2023
Data ostatniej recenzji: 14-02-2024
Data akceptacji: 06-09-2024
Data publikacji: 27-09-2024
Autor do korespondencji
Dorota Pasińska
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2024;380(3):48-65
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem artykułu jest rozpoznanie zmian w produkcji i eksporcie z Polski drobiu oraz czynników wpływających
na rozwój tego rynku. Zasadniczymi metodami zastosowanymi do realizacji celu opracowania
są analiza porównawcza w czasie, analiza struktury, współczynnik korelacji. W opracowaniu korzystano
głównie z danych rocznych, które gromadzą Ministerstwo Finansów i Główny Urząd Statystyczny. W badanym okresie Polska była samowystarczalna w produkcji drobiu, która rosła, z wyjątkiem 2021 r.,
kiedy zmniejszyła się, co było spowodowane przede wszystkim bardzo dynamicznym rozwojem grypy ptaków
u drobiu. W sektorze obserwuje się postępujący proces koncentracji produkcji. Udział gospodarstw
utrzymujących najmniejsze stada brojlerów kurzych zmniejszył się, a utrzymujących stada największe –
zwiększył się. Import produktów drobiowych w relacji do eksportu był niewielki. Produkcja była znacznie
wyższa niż zapotrzebowanie rynku wewnętrznego. Około połowy produkcji zostało wyeksportowane.
W latach 2014–2022 największy udział w strukturze eksportu miało mięso i podroby drobiowe. Jednym
z wyzwań dla rozwoju rynku jest większa intensywność grypy ptaków, która oddziałuje w sposób pośredni
lub bezpośredni na różnych uczestników łańcucha dostaw. Rodzi się zatem konieczność tworzenia planów
dotyczących postępowania w sytuacji pojawienia się grypy ptaków u drobiu. W przypadku eksportu
konsekwencją wystąpienia grypy ptaków u drobiu może być konieczność zmiany niektórych kierunków
geograficznych eksportu, co w takich planach powinno być uwzględnione. Przygotowanie planu dotyczącego
zagospodarowania nadwyżek drobiu jest także konieczne dla sytuacji wprowadzenia zakazu uboju
rytualnego. Skala rozwoju sektora powoduje, że istnieje potrzeba systematycznych badań tego sektora.