PRACA ORYGINALNA
EKOINNOWACJE JAKO CZYNNIK ROZWOJU ZRÓWNOWAŻONEGO ROLNICTWA I PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI
Więcej
Ukryj
1
Politechnika Rzeszowska
2
Urząd Statystyczny W Rzeszowie
Data nadesłania: 15-12-2020
Data ostatniej recenzji: 30-12-2020
Data akceptacji: 13-01-2021
Data publikacji: 15-03-2021
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2021;366(1):74-90
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Realizacja koncepcji zrównoważonego rozwoju gospodarki żywnościowej
wymaga głębokich i szybkich zmian w tym obszarze działalności gospodarczej.
Dalsze podążanie dotychczasową drogą może pogłębić już istniejący problem
coraz niższej jakości biologicznej i zdrowotnej żywności.
Celem pracy jest określenie istoty i specyfiki ekoinnowacji jako czynnika
zrównoważonego rozwoju rolnictwa i przetwórstwa żywności. Analiza bibliometryczna
oparta na przeglądzie literatury i analizie jej treści wykazała systematyczny
wzrost zainteresowania naukowców teorią i praktyką ekoinnowacji.
Będą one miały szczególne znaczenie w ewolucji produkcji i przetwórstwa żywności
w kierunku metod gwarantujących najwyższą jakość biologiczną i zdrowotną
produktów żywnościowych.
Z przedstawionych rozważań można wyciągnąć następujące wnioski: europejska
gospodarka żywnościowa wymaga zmiany paradygmatu, tj. niezbędne
jest odtworzenie i wykorzystanie metod rolnictwa i przetwórstwa, które pozwolą
powrócić do wysokiej zawartości biogenów w żywności. Potrzeba ta wynika
zarówno ze stwierdzanej bardzo niskiej jakości biologicznej i zdrowotnej wielu
produktów, ale także z konieczności skutecznej ochrony środowiska rolniczego;
podstawowym instrumentem sprzyjającym pozytywnej ewolucji jest wykorzystanie
ekoinnowacji, w tym także rozwiązań określanych mianem traditiovations;
założenia Europejskiego Zielonego Ładu będą zdecydowanie sprzyjały wsparciu
ekoinnowacji w produkcji i przetwórstwie żywności.