PRACA ORYGINALNA
EFEKTYWNOŚĆ PRODUKCJI ŻYWCA WIEPRZOWEGO W ZALEŻNOŚCI OD FORMY CHOWU
Więcej
Ukryj
1
Institute of Agricultural and Food Economics National Research Institute
Data nadesłania: 05-06-2023
Data ostatniej recenzji: 08-07-2023
Data akceptacji: 19-12-2023
Data publikacji: 22-12-2023
Autor do korespondencji
Monika Bocian
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Państwowy Instytut Badawczy, Zakład Rachunkowości Gospodarstw Rolnych
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2023;377(4):86-103
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Głównym celem prezentowanej analizy jest określenie efektywności różnych form chowu trzody chlewnej.
W artykule przedstawiono drastyczny spadek liczby gospodarstw trzodowych oraz pogłowia świń
w Polsce w ostatnich latach. Efektem tych zmian było zmniejszenie samowystarczalności w zakresie
produkcji żywca wieprzowego. W sytuacji spadku krajowej podaży żywca wieprzowego miał miejsce
wzrost importu, głównie warchlaków do dalszego tuczu. Oprócz dominującego systemu produkcji
żywca wieprzowego w cyklu zamkniętym rozwinął się również system produkcji w cyklu otwartym oraz
mieszanym. Warchlaki z importu stanowiły podstawę cyklu otwartego, który był prowadzony w dwóch
formach: na własny rachunek i w formie nakładczej. Materiał do badań stanowiły dane GUS-u oraz
FADN. Zastosowano metodę analizy tabelarycznej i wskaźniki korelacji. Analiza efektywności produkcji
żywca wieprzowego w systemie zamkniętym i otwartym wykazała, że najbardziej efektywny okazał się
system zamknięty o większej skali (sprzedaż minimum 400–700 tuczników w roku). System z cyklem
otwartym na własny rachunek zapewniał wyższy dochód od tuczu w systemie nakładczym, który
gwarantował uzyskanie satysfakcjonującego dochodu. System w cyklu otwartym na własny rachunek
wymaga jednak od producenta posiadania własnego kapitału na zakup warchlaków i pasz. Uzyskanie
wyższego dochodu wiąże się z większym ryzykiem. Wyciągnięto wniosek, że tucz w formie nakładczej
jest wskazany dla producentów posiadających odpowiednie do tuczu budynki, którzy jednak nie dysponują
własnymi środkami pieniężnymi i nie są skłonni do podejmowania ryzyka.