PRACA ORYGINALNA
DOPUSZCZALNY POZIOM CENY SKUPU DLA PRODUCENTA I PRZETWÓRCY ROLNO-ŻYWNOŚCIOWEGO
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej − Państwowy Instytut Badawczy
Data nadesłania: 14-05-2020
Data ostatniej recenzji: 05-06-2020
Data akceptacji: 25-06-2020
Data publikacji: 29-09-2020
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2020;364(3):49-74
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Celem analizy w artykule jest wykazanie, iż dla danej ceny skupu istnieje
pewna równość dopuszczająca wzajemne korzyści producenta rolnego i przetwórcy
rolno-żywnościowego. To pozwala zawierać transakcje przy tym poziomie
ceny skupu, który jest dopuszczalny i obustronnie akceptowalny ze względu
na te korzyści. Korzyści nie muszą być równe, stąd pojęcie: nierówności dopuszczające.
Pokazane są podstawy do oczekiwania poziomu ceny skupu, a zatem
i korzyści z perspektywy producenta i przetwórcy. Wynikają one z ich maksymalizowanych
funkcji celu. Obie strony są cenobiorcami dla ceny skupu ustalanej
na rynku skupu, z pewnym odniesieniem do jej administracyjnego ustalania.
Hipoteza o nierówności dopuszczającej udowadniania jest w analizie logiczno-
-formalnej z wykorzystaniem zapisów i reguł algebry. Problem ten w literaturze
w zasadzie nie był podejmowany.