PRACA ORYGINALNA
KONKURENCYJNOŚĆ, PRODUKTYWNOŚĆ I EFEKTYWNOŚĆ SPÓŁDZIELNI ROLNICZYCH NA PRZYKŁADZIE POLSKIEGO SEKTORA PRZETWÓRSTWA MLEKA
Więcej
Ukryj
1
Warsaw University of Live Sciences
Data nadesłania: 12-03-2023
Data ostatniej recenzji: 24-04-2023
Data akceptacji: 09-08-2023
Data publikacji: 27-09-2023
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2023;376(3):1-25
SŁOWA KLUCZOWE
KODY KLASYFIKACJI JEL
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Spółdzielnie są kluczowymi graczami w sektorze mleczarskim zarówno na świecie, jak i w Polsce.
Rosnąca presja na poprawę wyników ekonomicznych nasuwa pytania dotyczące czynników kształtujących
ich konkurencyjność. Autorzy opracowania stawiali przed sobą dwa cele. Po pierwsze, oceniono
produktywność i efektywność spółdzielni mleczarskich oraz analizowano, jak te cechy zmieniały się
w czasie. Po drugie, zbadano, czy i w jakim stopniu produktywność i efektywność determinują konkurencyjność
wybranych podmiotów. Jako ilustrację empiryczną wykorzystano zbiór danych dotyczących
spółdzielni mleczarskich działających w Polsce, które są ważnym producentem produktów mleczarskich
w Unii Europejskiej (UE). Uzyskane wyniki (przy użyciu wskaźników częściowej produktywności oraz
analizy obwiedni danych, ang. data envelopment analysis, DEA) potwierdzają, że produktywność
i efektywność wpływają na konkurencyjność spółdzielni mleczarskich. Jednak istotnym wkładem jest
również wykazanie, że związek między produktywnością i efektywnością a konkurencyjnością jest
bardziej złożony. Dla pełnej oceny konkurencyjności spółdzielni mleczarskich konieczne jest bowiem
uwzględnienie dodatkowych czynników, takich jak jakościowe cechy oferty rynkowej oraz ich wpływ
na zachowanie i satysfakcję konsumentów.