PRACA ORYGINALNA
POZYCJA KONKURENCYJNA POLSKICH GOSPODARSTW NASTAWIONYCH NA CHÓW TRZODY CHLEWNEJ
Więcej
Ukryj
1
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnosciowej - Państwowy Instytut Badawczy
Data nadesłania: 28-01-2019
Data akceptacji: 06-02-2019
Data publikacji: 18-03-2019
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej / Problems of Agricultural Economics 2019;358(1):44-63
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Artykuł prezentuje sytuację polskich gospodarstw specjalizujących się w chowie
trzody chlewnej na tle analogicznych w Niemczech, Danii, H olandii i Hiszpanii.
Ocenie poddano produkcyjną i ekonomiczną działalność gospodarstw
nakierowanych na produkcję żywca wieprzowego oraz określono ich efektywność
i konkurencyjność oraz możliwości ich rozwoju. Dokonana analiza wskazała,
że głównym czynnikiem decydującym o efektywności produkcji i konkurencyjności
gospodarstw trzodowych jest skala produkcji, a wśród gospodarstw
dużych i bardzo dużych w pełni konkurencyjnymi były tylko gospodarstwa polskie
i hiszpańskie.
W artykule wskazano również podstawowe przyczyny słabości polskiego sektora
produkcji trzody chlewnej, za które uznano niski stopień koncentracji i brak
powiązań producentów żywca z zakładami przetwórstwa oraz istnienie barier
utrudniających inwestowanie w budynki inwentarskie dostosowane do większej
skali produkcji. Sformułowano ponadto sposoby i kierunki możliwych działań
naprawczych.